Hi lieve lezer,

Vandaag lees je over pigmentvlekken. Best wel een serieus onderwerp, want er zijn veel vrouwen die zich – totaal onterecht overigens – minder mooi voelen door pigmentvlekken. Every body = beautiful! We zouden je graag wat meer willen vertellen over deze vlekken. Wat ze nou precies zijn, hoe en wanneer ze ontstaan, en – misschien wel het interessantste – hoe je er (deels) weer vanaf komt.

Wat en hoe?
Diep in de huid zitten pigmentcellen die melanine aanmaken. Melanine is het pigment dat de huid kleur geeft, en er bijvoorbeeld voor zorgt dat je bruin wordt door de zon. Het wordt namelijk geactiveerd door onder anderen UV straling. Die melanine beschermt de huid tegen schadelijke UV straling, maar dat houdt niet in dat je je daardoor niet meer hoeft te beschermen. Het tegendeel zelfs!
Wanneer de huid teveel wordt blootgesteld aan UV straling, zal er teveel pigment worden gemaakt, en daardoor kan de huid verkleuren. Dit heet hyperpigmentatie. Dit kan dus door UV straling worden veroorzaakt, maar bijvoorbeeld ook door een schommeling in hormonen, huidveroudering, ziekten of een ontsteking. In sommige gevallen is geen van bovenstaande de oorzaak, maar word je er mee geboren.

Soorten pigmentvlekken
Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken, maar de meest voorkomende zijn aangeboren pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, melasma (zwangerschapsmasker) en vlekken als gevolg van bijvoorbeeld een beschadiging aan de huid.
Aangeboren pigmentvlekken zijn – zoals je al had verwacht – aangeboren, en komen in vele soorten en maten voor. Ze gaan meestal wat meer opvallen als je wat ouder wordt. Ouderdomsvlekken spreken ook wel redelijk voor zich. Dit komt veelal voor door jarenlange blootstelling aan UV stralingen. Goed smeren dus!
Melasma, ook wel een zwangerschapsmasker, wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Deze vlekken komen vaak in het tweede en derde trimester voor, en bevinden zich vaak in het gezicht, nek of armen. Het is niet schadelijk, en vaak trekt het na de zwangerschap weer weg. Als je dit wilt voorkomen is het nóg belangrijker om altijd met minimaal factor 30 te smeren, en zon te vermijden door eventueel een leuke hoed te dragen.
Wanneer de huid beschadigd door bijvoorbeeld eczeem, psoriasis, acne of een insectenbeet, wordt de aanmaak van melanine extra geactiveerd, en dat kan pigmentvlekken opleveren. Soms trekken ze weg, maar soms ook niet! Psoriasis of eczeem, maar ook sommige ziektes, kunnen er ook voor zorgen dat het pigment uit de huid verdwijnt. Dan worden er juist veel lichtere plekjes zichtbaar.

Vlekken verminderen
Ondanks dat pigmentvlekken vaak geen lichamelijke klachten geven, kan je er misschien wel onzeker door worden. In dat geval kan een behandeling bij de schoonheidssalon een optie zijn! Zo’n behandeling kan de zichtbaarheid van zo’n vlek vaak flink verminderen. Het is natuurlijk altijd afhankelijk van het soort vlek, maar ook bijvoorbeeld van je eigen huid.

Bij Beauty Blush bieden we verschillende behandelingen aan die pigmentvlekken minder zichtbaar kunnen maken. Zo hebben we de Beauty Blush Radiance behandeling, of de Beauty Blush Platinum Facial! Beide behandelingen kunnen effectief zijn in het verminderen van de zichtbaarheid van de vlekjes. Mocht je nou niet goed weten waar de vlekjes in je gezicht vandaan komen, dan kunnen we je natuurlijk helpen bij het uitkiezen van een behandeling. De behandeling wordt natuurlijk in ieder geval gepersonaliseerd op basis van jouw huid en wensen!

Mocht je nou nog vragen hebben over pigmentvlekken in het algemeen, of over vlekjes die je bijvoorbeeld in je gezicht hebt, schroom dan niet en stuur ons een berichtje! We helpen je graag verder. Iedereen is prachtig, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat jij je ook zo prachtig voelt!

Veel liefs,
Team Beauty Blush

Call Now Button